Wat zijn goede suikervervangers?

Samenvatting Artikel

Goede suikervervangers feature image 01

Dit zijn de beste suikervervangers

Ben jij op zoek naar goede suikervervangers? Suiker is niet gezond, maar wat is het lekker! De kans is groot dat je regelmatig zondigt met een lekkere zoete koek of regelmatig veel suiker in je koffie doet. Gelukkig zijn er suikervervangers die je perfect kunt gebruiken om jouw maaltijd of drinken zoeter te maken. En dat zelfs op een zeer gezonde manier! Wij zochten uit wat goede suikervervangers zijn en hebben ze voor je op een rij gezet. Lees snel verder en ontdek de beste suikervervangers in dit artikel.

Stevia

Stevia is een goede suikervervanger. Het is een soort poeder of vloeistof dat gemaakt wordt van de bladeren van de steviaplant. Deze plant komt uit Zuid-Amerika. Stevia is enorm zoet en veel zoeter dan suiker. Hierdoor heb je er vrij weinig van nodig. Stevia bevat geen calorieën en beïnvloedt daarmee ook niet je bloedsuikerspiegel. Mocht je te maken hebben met suikerziekte, dan is stevia de perfecte suikervervanger. Stevia is zowel in poedervorm als in vloeibare vorm verkrijgbaar. Hierdoor kun je het gebruiken voor je koffie of thee, maar ook voor het bereiden van diverse gerechten.

Voorbeeld – Stevia

Dadels

Een andere goede suikervervanger zijn dadels. Deze zoete vruchten komen vooral in Noord-Afrika voor. Ook wordt het verbouwd in het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië. Dadels zijn erg zoet en passen daardoor goed bij andere smaken. Je kunt ze samen met andere vruchten of chocolade eten, maar ook in salades doen om deze zoeter te maken. Wat je ook kunt doen, is zachte dadels even in water weken, zodat ze beter blenden. 

Xylitol

Xylitol wordt ook we suikeralcohol genoemd. Deze zijn verwant aan suikers en zijn tevens erg zoet. Het verschil is dat je lichaam dit niet als suiker verwerkt. Xylitol beschikt over en lage glycemische index van 7. Dit betekent dat het weinig effecten heeft op je bloedsuikerspiegel. Xylitol lijkt op suiker en heeft eigenlijk precies dezelfde smaak. Je kunt het oplossen waarna het een ietwat muntachtige smaak heeft. Het is het perfecte middel om in zoete gebakjes te verwerken. Ook staat xylitol er bekend om beter voor je tanden te zijn.

Voorbeeld – Xylitol

Agavesiroop

Met agavesiroop bedoelen we ook wel siroop van de agave. Dit is tevens een perfecte suikervervanger. Het is namelijk zoeter dan suiker en je kunt het eenvoudig oplossen in je koffie of thee. Ook kun je het gebruiken om mee te bakken. Zeker eens proberen, want dit is echt ongelofelijk lekker! Agavesiroop bevat zelfs enkele vitaminen

Kokosbloesemsuiker

Ook kokosbloesemsuiker is een goede suikervervanger. Kokosbloesemsuiker wordt gemaakt van de bloesem van de kokospalm. Om preciezer te zijn, van het sap hiervan. Veel Aziatische landen gebruiken kokosbloesemsuiker als zoetmiddel. De smaak van kokosbloesemsuiker is erg lekker en gaat goed samen met andere ingrediënten. Denk aan koffie en thee, maar ook aan taarten en in yoghurt bowls. Het lost perfect op in water en wordt op dezelfde manier als suiker gebruikt.

Weet jij al welke suikervervanger je gaat proberen?