Wat is Stevia?

Samenvatting Artikel

Stevia feature image 01

Alles over stevia

Ben jij benieuwd wat stevia is en hoe je dit in jouw eten en drinken kunt gebruiken? Stevia is ook wel een natuurlijke en caloriearme zoetstof. Deze zoetstof wordt gewonnen uit de bladeren van de Stevia-plant. Deze plant komt uit Paraguay en Brazilië. Hier worden de bladeren al lang gebruikt voor het zoeten van dranken en etenswaren, maar ook om als medicijn te gebruiken. De bladeren van de Stevia-plant beschikken over steviol glycosiden. Deze hebben een vrij zoete smaak. Bij groene stevia worden de bladeren van de plant eerst gedroogd en vervolgens tot een poeder vermalen. Om een stevia-extract te maken, worde de steviol glycosiden op een speciale manier gewonnen uit het blad. In dit artikel vertellen wij je waarom stevia een goede zoetstof is en kom je erachter wat de voordelen hiervan zijn. Lees snel verder voor alles over stevia!

Waarom is stevia een goede zoetstof?

Stevia heeft een veel zoetere smaak dan suiker. Het is veel gezonder dan suiker, omdat je lichaam dit op een andere manier verwerkt. Daarom kun je beter voor stevia dan voor suiker kiezen. Je kunt stevia gebruiken in je koffie of thee, in smoothies, in je yoghurt, in de havermoutpap, in zelfgemaakte repen, maar ook toevoegen aan gebak of zelfgemaakte siroop. Stevia beschikt niet over koolhydraten, calorieën of kunstmatige toevoegingen. Het is dan ook de ideale zoetstof voor iedereen die bezig is met afvallen of om andere redenen minder suiker wil eten. Stevia is bovendien geschikt voor mensen met diabetes type 2.

De voordelen van stevia

Stevia heeft zowel als suikervervanger als als zoetstof diverse voordelen te bieden. Zo neemt je lichaam geen stevia op. Wil je afvallen, dan kun je door stevia te gebruiken gewoon genieten van zoete gerechten en drankjes zonder bang te zijn voor extra calorieën. Ook als je diabetes hebt, kan dit helpen om diverse dranken en voedingsmiddelen zoeter te maken zonder dat dit nadelen heeft voor je bloedsuikerspiegel. Er is ook bewijs dat stevia kan helpen je bloedsuikerspiegel te verlagen. Ook is stevia goed verdraagbaar voor het lichaam. 

Stevia kopen? Let hierop

Ga je stevia kopen, dan is het belangrijk om op enkele dingen te letten. Zo bevat puur stevia-extract 95% of meer steviol glycosiden. Volgens de WHO is alleen deze vorm van stevia aan te raden om in dranken en voedingsmiddelen te gebruiken. Zorg ervoor dat je pure stevia koopt waar geen aspartaam, maltodextrine, sucralose en erythritol aan zijn toegevoegd. Je kunt zuivere stevia in zowel supermarkten als natuurwinkels kopen. Ook online kun je stevia kopen. Zo kun je twee soorten stevia kopen, waaronder de poedervorm en vloeistofvorm. Het poeder is geschikt om mee te kopen en te bakken. De vloeistof kun je het beste gebruiken voor het maken van smoothies of voor het zoeten van koffie, thee en andere drankjes. 

Ook stevia proberen? Koop de vorm die geschikt is voor jouw gewenste toepassing en bekijk wat stevia in plaats van suiker voor jouw lichaam doet.