Waarom is olijfolie gezond?

Samenvatting Artikel

Olijfolie gezond feature image 01

Om deze redenen is olijfolie zo gezond

Ben jij benieuwd hoe gezond olijfolie precies is? Olijfolie is enorm smaakvol. Misschien gebruik je olijfolie veel om in te bakken, sprenkel je het over salades heen of gebruik je het om mee te frituren. Olijfolie is niet alleen smaakvol, maar ook hartstikke gezond. Hoe dit precies zit? In dit artikel vertellen wij je waarom olijfolie zo gezond is en waarom het zeker aan te raden is dit te gebruiken bij het bereiden van je maaltijden. Lees snel verder en ontdek meer!

Boordevol gezonde vetten

Olijfolie zit bomvol gezonde vetten. Misschien denk je dat het niet goed is om allerlei vetten te consumeren, maar de wetenschap heeft bewezen dat dit niet schadelijk is. Vetten zijn namelijk erg gezond voor je lichaam. Hier moet wel bij gezegd worden dat je de juiste vetten in de juiste verhoudingen moet consumeren. Onverzadigde vetten zijn vloeibaar bij kamertemperatuur. Denk aan vis, avocado’s en plantaardige oliën. Onverzadigde vetten, die je in olijfolie vindt, zijn volgens wetenschappers de meest gezonde vetten. Deze vetten komen je cholesterol namelijk ten goede. 

Diverse vitaminen en antioxidanten

Ook zit olijfolie vol met vitaminen en antioxidanten. Denk aan vitamine E en K. Daarbij zitten er veel polyfenolen in de olie, wat een soort antioxidant is. Dit zijn allemaal voedingsstoffen die een belangrijke rol spelen bij een gezond lichaam. Wil je belangrijke vitamines en antioxidanten binnenkrijgen, dan is het zeker aan te raden om vaker olijfolie te gebruiken.

Ontstekingsremmende werking

Chronische ontstekingen komen veel voor. Dit kan zorgen voor verschillende ziektes. Olijfolie beschikt over veel natuurlijke ontstekingsremmende stoffen. De belangrijkste ontstekingsremmende stoffen komen voort uit polyfenolen. Deze voedingsstoffen kunnen ontstekingswaarden in het bloed verlagen.

Gaat hart- en vaatziekten tegen

Olijfolie gaat ook hart- en vaatziekten tegen. De meeste mensen overlijden aan hart- en vaatziekten. Er is aangetoond dat de sterfte aan deze aandoening juist laag is in mediterrane landen. Dit zijn landen waar veel olijfolie in het dieet wordt gebruikt. Onderzoek heeft uitgewezen dat het mediterrane dieet ook echt helpt om hart- en vaatziekten tegen te gaan.

Minder kans op diabetes type 2

Diverse onderzoeken tonen aan dat diëten waar veel olijfolie in zit ook zorgen voor een verminderde kans op diabetes type 2. Olijfolie heeft een positief effect op de bloedsuikerspiegel en de gevoeligheid voor insuline. Ook kan het het risico op diabetes zelfs halveren.

Koop de juiste olijfolie

Je weet nu waarom olijfolie zo gezond is. Wil je profiteren van alle gezondheidsvoordelen van olijfolie, dan is het wel belangrijk om de juiste variant te kopen. Er zijn verschillende soorten olijfolie en sommige olijfoliën worden van olijven van een mindere kwaliteit gemaakt of van olijven die al oxideren. Wat ook vaak voorkomt, is dat er bij het bewerkingsproces chemische middelen aan de olijfolie worden toegevoegd. De juiste olijfolie kopen is daarom enorm belangrijk. De beste olijfolie is extra vergine/vierge olijfolie. Vergine betekent in dit geval dat de olie het minst bewerkt is. De olie komt van de eerste persing af, waardoor hij zo gezond is.

Wist jij dit al over olijfolie?