Sporten voor je mentale gezondheid

Samenvatting Artikel

Deze sporten zijn goed voor jouw mentale gezondheid

Ben jij benieuwd welke sporten goed zijn voor je mentale gezondheid? Als je elke dag 30 minuten beweegt, komt dit je lichaam en mentale gezondheid sowieso ten goede. Welke sporten dragen op welke manier bij aan een betere mentale gezondheid? Wij zochten uit welke sporten op een positieve manier bijdragen aan je mentale gezondheid en hebben ze voor je op een rij gezet. Lees snel verder en ontdek de sporten die jou zowel lichamelijk als mentaal sterker maken.

Boksen

Boksen is een zeer goede sport voor je mentale gezondheid. Door te boksen verdwijnt alle stress en spanning uit je lijf, waardoor je spieren zich weer kunnen ontspannen. Zo verlaat je helemaal voldaan de sportschool. Ook bouw je meer zelfvertrouwen op met boksen. Door te sporten zit je beter in je vel. Je komt meer ‘in shape’ en gaat er beter uitzien. Ook verleg je met boksen regelmatig je grenzen. Hierdoor leer je beter grenzen aan te geven en wordt je ook in het dagelijks leven weerbaarder. Je komt bovendien in contact met anderen, wat je sociale leven ten goede kan komen en daarmee ook je mentale gezondheid. Er zijn verschillende boksstijlen met elk een eigen charme.

Voorbeeld – Boksen

Wandelen

Door dagelijks een half uur te wandelen verbeter je je mentale welzijn en wordt de kans op depressie een stuk kleiner. Maak bijvoorbeeld dagelijks een boswandeling van 30 minuten of loop gewoon een ommetje in de buurt. Je zal zien dat je je na de wandeling een stuk fitter en vrolijker voelt. 

Fietsen

Ook fietsen zorgt ervoor dat je je mentaal een stuk beter voelt. Moet je je dagelijks verplaatsen voor je werk of studie, dan is het zeker aan te raden om dit gewoon per fiets te doen. Zo kom je dagelijks sowieso aan je 30 minuten beweging, wat zowel goed voor lichaam als geest is. Koop een mountainbike of wielrenfiets of ga met je normale fiets op pad. 

Voorbeeld – Fietsen

Dansen

Onderzoek heeft uitgewezen dat dansen helpt om gevoelens van depressie en angst te verminderen. Ga je dansen, dan geef je je humeur een echte boost. Stel dat je 1x per week dansles volgt, dan kan dit zowel je lichaamsbeeld als je algehele gevoel van welzijn verbeteren.

Tennis

Tennissen doe je zowel met je lichaam als met je hersenen. Zo moet je zeer tactisch en creatief denken, diverse delen van je lichaam coördineren en kunnen plannen. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit soort sporten, waarbij je moet nadenken, onze breinfunctie op diverse manieren kan verbeteren. Ook kun je met tennis je hoofd even helemaal leegmaken en hoef je niet meer na te denken over de boodschappen of problemen waar je mee te maken hebt. 

Voorbeeld – Tennis

Klimmen

Klimmen heeft ook veel positieve effecten op je mentale gezondheid. Het is niet alleen goed voor hart en bloedvaten. Het werkt ook tegen geestelijke aandoeningen zoals dementie en alzheimer. Tijdens het klimmen wordt er veel van je hersenen gevraagd. Dit maakt dat je mentaal een sterkere gezondheid krijgt.

Welke sport ga jij doen voor een betere mentale gezondheid?