Gember: wat is het?

Samenvatting Artikel

Gember wat is het feature image 01

Alles over gember

Wil jij alles weten over gember? Gember is de wortelknol van de gemberplant. Deze plant groeit het gehele jaar door en kan een lengte van wel 1.30 meter bereiken. Gember wordt geoogst door de plant uit de grond te halen. Hierbij worden de bladeren verwijderd en de wortels schoongemaakt. Vervolgens kan de gember worden gebruikt. In dit artikel vertellen wij je alles over gember, lees je waarom het zo gezond is en ontdek je welke voordelen deze populaire wortelknol heeft voor jouw lichaam. Lees snel verder voor alles wat je over gember wilt weten!

Hoe wordt gember gebruikt?

Gember wordt op diverse manieren gebruikt. Zo wordt het in veel Oosterse gerechten toegepast om deze op smaak te brengen. Ook wordt het in veel soepen gebruikt, zoals pompoensoep. Als je gember voor warme gerechten wilt gebruiken, kun je vooraf het beste de gember in olie wokken. Voeg daarna pas de andere ingrediënten toe. Zo profiteer je volop van de rijke smaak van gember. Zorg er ook voor dat je de gember geraspt hebt in plaats van gesneden, zodat de smaak nog beter tot uiting komt in je gerecht.  Gember wordt ook veel gebruikt bij het bakken van koekjes en andere zoetigheden. Bovendien wordt het veel in de thee gebruikt. Dit maakt de smaak hiervan lekker pittig. Voeg er een sinaasappel en kaneelstokje aan toe voor een meer intense smaak of doe er honing in voor een meer zoete smaak. 

Gember = gezond

Gember wordt al eeuwenlang in de Chinese kruidenleer toegepast, omdat het een positieve werking op het spijsverteringsstelsel heeft. Zo wordt het veel gebruikt bij klachten zoals misselijkheid. Gember beschikt over shogaol, gingerol en zingeron. Deze drie stoffen zijn zeer waardevol en hebben diverse andere voordelen te bieden. 

De vele voordelen van gember

Gember heeft vele voordelen te bieden. Zo heeft het een ontstekingsremmende en koortswerende werking. Het draagt tevens bij aan een beter immuunsysteem. Heb je last van verkoudheid of griep, dan is gember wat je nodig hebt. Het is een gezond alternatief voor medicijnen als je met brandend maagzuur te maken hebt. Door de neutraliserende functie verdwijnt overtollig maagzuur vrijwel direct. Ook als je regelmatig met een opgeblazen gevoel te maken hebt, biedt gember een uitkomst. Gember zorgt er ook voor dat je vetreserves sneller worden verbrand. Het zorgt ervoor dat je je langer voldaan voelt en niet snel opnieuw gaat eten. Hierdoor val je eenvoudiger af. Een heel positief voordeel is dat gember kanker kan voorkomen en een positieve rol kan spelen bij verschillende soorten kankers en hun genezing. Het ontstaan als de groei van kankercellen kan hierdoor verhinderd worden. Een ander voordeel van gember is dat het kan zorgen voor een frissere adem. Als je gember eet aan het einde van je maaltijd zal je mond een stuk schoner en frisser zijn. Drink bijvoorbeeld gemberthee, zodat je snel een slechte adem kunt neutraliseren.


Probeer gember eens uit in je thee of voeding en ontdek wat dit allemaal voor jouw lichaam kan doen.